Virusskydd för Windows

Det allra största utbudet för virusskydd och säkerhetsprogram finns för Microsoft Windows. Orsaken är att det är här den absoluta majoriteten av olika hot finns. Alla datorer med en Windowsinstallation, oavsett ålder och konfiguration, bör köra ett virusskydd anpassat för Windows. På så sätt garanteras säkerheten på den egna och andra datorer i nätverket.

Virusskydd eller säkerhetssvit?

Olika användare vill ha och behöver olika produkter. Vissa konsumenter vill ha ett heltäckande skydd och många extrafunktioner, andra är ute efter enbart ett virusskydd eller antivirusprogram för att skydda sin Windows-PC mot just skadlig kod och spionprogram.

Ett heltäckande skydd som en större säkerhetssvit innehåller fler funktioner och skyddslager än antivirusprogrammet. Ett virusskydd för Windows skyddar mot hot i form av skadlig kod som virus, trojaner, maskar och spionprogram , men ett säkerhetsprogram som ESET Smart Security skyddar datorn och användaren på fler sätt.

Det sker genom brandväggen som hindrar obehörig trafik till och från datorn, spamfiltret som stoppar oönskad skräppost och därmed potentiella hot som riskerar att komma in i datorn den vägen. Det sker också med hjälp av funktioner som stöldskydd som gör det möjligt att bland annat spåra datorn om den stjäls och möjligheten att blockera flyttbara medier som USB-minnen – ett mycket vanligt sätt att sprida skadlig kod idag.

Dagens stora problem med phishing möts av bättre säkerhetssviter, som erbjuder phishingskydd, det vill säga skydd mot nätfiske. Ett nätfiskefilter fungerar genom att kartlägga de olika sajter och URL-er som ligorna använder sig av. På så sätt är det lätt att varna användaren när han eller hon är på väg att besöka en känd nätfiskesida och varna i tid.

Även hot som sprids via och på sociala medier blir fler och till exempel ESET erbjuder ett starkt skydd i form av ESET Social Media Scanner, som skyddar användaren ute på Facebook.

En populär funktion för bland andra barnfamiljer är föräldrafilter. Det ger en administratör eller förälder möjligheten att kategorisera vilket innehåll på internet som är tillåtet för olika användare. På det sättet kan man undvika att barn och ungdomar kommer i kontakt med material som till exempel våld, pornografi, droger och spel.